Palautelomake

Workshop 5: Esittäminen

(multimediaa: valokuvat, videot, audiot)

Yhteismuistiinpanot Tieken Muistiossa.

1. Multimedian yleisimpiä jakelupalveluita

Videoita: YouTube, Vimeo, Viddler, Blip.tv, DailyMotion, Kaltura
Opasvideoita: VideoJug, TeacherTube, SuTree, ExpertVillage
Kuvia: Flickr, PicasaWeb, ImageShack, Wikimedia Commons
Screencasteja: Screenr, ScreenToaster, Webinaria, FreeScreencast
Esitysdioja: Slideshare, 280slides, SlideBoom, Vcasmo

Harjoitus

Hae johonkin omaan tarpeeseesi sopivaa video- tai muuta multimedia-aineistoa. Hae aineistoa useammasta eri jakopalvelusta ja huomioi a) tulosten määrä sekä b) tulosten laatu. Kerää löytämäsi aineistojen linkit talteen sopivaan paikkaan (sosiaalinen kirjanmerkkipalvelu, Etherpad, Google Doc, tekstitiedosto, selaimen kirjanmerkit).

2. Multimedian upottaminen

Upotus eli embed tarkoittaa mediaelementin sijoittamista osaksi toista sivua. Jotta upotus onnistuu, on median tarjoavan palvelimen tarjottava tämä upotustoiminto. Useimmissa palveluissa on tarjolla upotuskoodi (embed code), eli pätkä html-koodia, jonka liittäminen omaan sivustoon tuottaa halutun upotuksen.

Huom! Varsin monessa sisällöntuotantopalvelussa (blogissa, wikissä, yms.) html-koodin kirjoittaminen on estetty, koska se voi olla tietoturvariski. Tällöin html-muotoinen upotuskoodi ei toimi, vaan on selvitettävä, mitä upotusmahdollisuuksia oma sisällöntuotantopalvelu tarjoaa.

Hiljaksiin yleistyvä ratkaisu on OEmbed-protokolla, jossa sivuun lisätään widget tai muulla nimellä kulkeva upotustoiminto, jolle annetaan pelkkä osoite haluttuun multimediaan. OEmbed-protokolla selvittää, mikä on oikea tapa upottaa kyseisessä osoitteessa oleva medialeike sivustoon.

Harjoitus

Lisää joitain edellisessä harjoituksessa löytämiäsi aineistoja upotuksina omaan aineistoosi. Selvitä oman sisältöpalvelusi tapa sallia upotuksia ja käytä sitä.

3. Median tallennus ja jakaminen verkossa

Kuvien, äänen ja videon ottaminen onnistuu tietokoneen web-kameralla ja mikrofonilla, erillisellä digikameralla tai videokameralla sekä kännyköillä. Aineiston voi tarvittaessa siirtää tietokoneelle jälkikäsittelyä varten, joskin älykännykästä aineiston voi myös julkaista verkossa suoraan.

Tietokonetta käyttäen melkein helpoin tapa tuottaa videota on YouTuben web-kameratoiminnon käyttäminen. Tällöin web-kameraa käyttäen voidaan suoraan tallentaa verkkoon YouTube-video.

Videon suoravälitys on helppo tapa saada videota älykännykästä verkkoon. Yleisimmät palvelut ovat Bambuser ja Qik. Kummassakin tapauksessa puhelimeen asennetaan erillinen sovellus, jonka kautta voidaan tallentaa videota verkkoon suorana lähetyksenä, jota muut voivat seurata välittömästi. Videosta jää tallenne verkkoon.

Laadukkaammassa multimediatuotannoss raaka media käsitellään ja editoidaan tietokoneella. Windows Movie Maker ja Applen iMovie ovat tunnetuimmat kuluttajille tarkoitetut ohjelmistot. Kun video on editoitu kuntoon, se voidaan viedä editointiohjelmasta halutussa formaatissa erilliseksi videotiedostoksi, joka voidaan lähettää verkkopalveluun. Selvitä etukäteen käyttämäsi palvelun ohjeet oikeasta tiedostoformaatista (resoluutio, frame rate, äänen ja videon koodausmuodot, yms.) jotta lopputulos näkyy palvelussa mahdollisimman hyvälaatuisena.

Median siirron jälkeen on hyvä tarkistaa niihin liitetyt metatiedot ja korjata ne. Tärkeimpiä tietoja ovat tuotoksen nimi, kuvaus, tekijän nimi, mahdollinen avoin lisenssi, geotag eli sijaintitieto, yksityisyysasetukset.

Kuvia otettaessa niitä syntyy tyypillisesti valtavia määriä, joten erillinen kuvagalleriaohjelmisto on tarpeen. Applen iPhoto ja Googlen Picasa (ja varmaan Microsoftillakin on jokin ohjelma?) mahdollistavat kuvien siirron digikamerasta, kuvien organisoinnin, editoinnin, retusoinnin ja myös lähettämisen verkon eri kuvanjakelupalveluihin.

Harjoitus

Tee harjoitusvideo a) YouTubeen tietokoneen web-kameralla, b) Bambuserilla tai Qikilla älykännykässä tai c) jollain muulla tavalla. Tarkista videon näkyvyys verkossa, selvitä mitä metatietoja siihen voisi liittää ja halutessasi poista harjoitusvideo lopuksi.


Palautelomake